Az egyesületről

Cibakházát vizek veszik körül, bármerre is indul a horgász, vizet talál. A település nyugati közigazgatási határát a Tisza folyó jelöli. Ellenkező irányba indulva Az NK XII-1-es csatorna, majd kissé távolabb a Nagykunsági csatorna. Ugyanakkor az Élő és Holt-Körösök vidéke sincs sokkal messzebb 10 km-nél. Ami pedig a helyi horgászok szívéhez mindig is a legközelebb állt, a hatalmas egykoron halban mesébe illően gazdag Cibakházi holtág, amely nyugatról és délről öleli a települést, amely több helyen Cibakháza „lábát mossa”. Nem véletlen, hogy sok cibaki ember mindig is horgászott, eleinte illegálisan, amiért annak idején nagyszüleinket gyakorta elnadrágolták a csendőrök.

A horgászat legális keretei a II. világháborút követően jöttek létre. Rövidesen meg is indult a horgászmozgalom szervezése. A kezdetek idején bő 6 évtizeddel ezelőtt két horgász szervezet is létezett. Az egyik 1946-ban alakult. Elnöke Kiss Medárd, titkára Nagy Boldizsár tanár, pénztárosa Kotroczó Sándor volt. A másik vezetője Gazdag István fodrász és Szegedi László kerékgyártó lett. E két szervezet Vegyesüzemi Horgász Egyesület néven 1956-ban egyesület. Egyesületünk fennállását ettől az időponttól számoljuk. Első elnöke a következő 20 évre Bálint Lajos szűcsmester lett Őt követte Berecz László és Benes Sándor, majd 1984-től 16 éven át Tóth István. Ezen időszak alatt az egyesület titkára Bakodi Lajos, pénztárosa Tóth Mihály, majd halála után felesége Magdika Néni. A jelenlegi vezetés 2000 óta látja el feladatát. Az egyesület elnöke Hegyes Zoltán, titkára Benkó Zsolt, pénztárosa (illetve gazdasági vezetője) Benes Sándorné. Az egyesület a térség egyik leghosszabb ideje működő egyesülete. 1956-ban történt megalakulása óta képviseli a cibakházi horgászok érdekeit, szervezi tevékenységüket. Az egyesület taglétszáma a megalakulást követően folyamatosan emelkedett és a nyolcvanas években megközelítette az 500 főt. A rendszerváltást követően átmeneti visszaesést követően ismét emelkedett a taglétszám. Jelenleg stabil, évi 700-800 fős tagsággal rendelkezünk. Az egyesület megalakulása óta rendez horgászversenyeket. Kezdetben az egyesületi versenyeknek a Gyügeri Holt-Körös hangulatos partja adott otthont. A terület aztán bekerült a Nemzeti Park hatáskörébe, a horgászat ott megszűnt. A versenyek így átkerültek a Cibakházi Holtágra.

Az Egyesület minden évben számos horgászversenyt rendez a Cibakházi Holt-Tisza „Dorai” szakaszán. A versenyen jellemzően 40-60 fő vesz részt, ennél több versenyző a rendelkezésre álló horgászhelyek korlátozott száma miatt egyelőre nem helyezhető el. A versenyeket igyekszünk majális jellegűvé tenni, a versenyzőket bográcsban főtt ebéddel látjuk vendégül és nagy figyelmet fordítunk a díjazásra is. Sok horgászt a családja is elkíséri. Megrendezésre kerül a felnőtt, a gyermek és a csukafogó horgászverseny is A Czibak Imre páros kupa, csapatversenynek őszi és tavaszi fordulója is van. Nagy figyelmet fordítunk az utánpótlás nevelésére is. Az önkormányzattal közösen évek óta megrendezésre kerül a horgászati-környezetvédelmi ismeretterjesztő tábor, ahol a gyerekek fontos halakkal és a környezettel kapcsolatos tudásra tehetnek szert. A Horgásztábort egy csak gyerekek számára rendezett horgászverseny zárja le. Lehetőség van az egyesületnél horgászvizsga letételére is.

Az egyesület évente szervez környezetvédelmi napot, melynek keretében a horgászok és természetkedvelők vesznek részt a holtág partjának tisztán tartásában.