Bemutatkozás

Tisztelt Látogatónk!

Egyesületünk a Cibakházi Holt-Tisza és az NK XII-1 csatorna cibakházi szakaszának vízkezelője. A Cibakházi Holt-Tisza, Szolnoktól mintegy 30 km-re, déli irányban, a Tisza bal partján található. A leghosszabb mentett oldali holtág, melyet a folyószabályozás idején egy 16,7 km hosszúságú kettős kanyarulat átvágásával alakítottak ki.

Vízfelülete 141 hektár. A vízterület ismertsége és népszerűsége növekszik, ami az ide látogató horgászok számának növekedésén is tetten érhető. A holtág partján, főként a könnyen megközelíthető szakaszokon számos parti horgászhely található, melyek közül több családi horgászatra is megfelelő. Egyesületünk a holtágon kialakított versenypályán számos horgászversenyt rendez, illetve más szervezeteknek is helyszínt biztosít. A horgászversenyek mellett több színes programot szervezünk, melyek közül az 50 gyermek egy hetes foglalkozását és szórakozását biztosító horgásztábor a legjelentősebb, de évente horgász környezetvédelmi napot és horgászbált is rendezünk.

Az aktuális gazdasági viszonyokhoz igazodó mennyiségben és fajösszetételben évente több alkalommal végzünk haltelepítést. A telepített halak (Ponty, csuka, süllő, compó) legnagyobb része a fogható méretű ponty, melyből évente 100 mázsát meghaladó mennyiség kerül a holtágba. A törpeharcsa állomány gyérítésére nagy figyelmet fordítunk. A holtágon főállású és megbízott hivatásos halőrök tevékenykednek. Az orvhalászat elleni küzdelemre éjjellátó eszközökkel is rendelkeznek. A holtág változatos horgászati lehetőségeket kínál. Az esetenként még ma is 6 méter mély kanyarulatai a fenekező, összefüggő nádasai és a szélvizek nádcsomói az úszós horgászatot kedvelő nádi pontyozóknak nyújtanak szórakozási lehetőséget.

A halállomány változatos, a holtág igazi vadvízként gyakran okozhat meglepetést kedvezőt és kedvezőtlent egyaránt. Évente több rekordlistás halat fognak a holtágon, jellemzően amurt és pontyot, de gyakran csukát is. Szép amurok és pontyok várják a horgászokat, gyakori az ezüst kárász, javul a keszegállomány. A süllő és a csuka állomány évente változó, az angolna még mindig gyakori, és fogható harcsa is, főként tavasszal. Évente közel kétezren horgásznak a vízen éves vagy napi engedéllyel az ország szinte minden részéről. Azoknak ajánlom a holtágat, akik a halfogás öröme mellett, vágynak a természetbe, a kapásjelző koppanása mellett a madarak énekére és a lenyugvó nap fényére is.

Horgász üdvözlettel:
Hegyes Zoltán elnök