2022 második félévben, az időjárási anomáliák miatt szeptember végén tudtuk kihelyezni a szelektív ökológiai halászat törpeharcsa állomány gyérítés eszközeit.

A halászat módszere, technológiája, – eszközei, az eszközök jelölése, valamint a halászatot végrehajtó személy, és a folyamatgos halőri felügyelet, a Kormányhivatal Jász-Nagykun Szolnok Megyei Mezőgazdasági Osztály Halászati felügyelőség által kiadott engedélyben foglaltaknak megfelelően zajlik.

Sajnálatos, hogy a fokozott eszköz őrzés ellenére a kihelyezett eszközök 30-35 %-át, 40 -50 db törpeharcsa csapdát az eszközök ürítése alkalmával felborítgatva, kiürítve, esetenként megrongálva találjuk.

Amint a vízen is kihelyezett úszó – információs táblákon is fel van tüntetve, az eszközök, 20 méteres körzetében TILOS a horgászat. A varsák az előírásoknak megfelelően kék, és rózsaszínű bójákkal jelölve vannak.

Október hónapban (26-ig) a holtág nagyrévi szakaszán 4685 kg törpeharcsa került kifogásra, a mintavételek alapján 25 gramm átlagsúllyal.

A szelektív ökológiai halászat a helyszínen is megtekinthető, érdeklődni a 06 30 258 4782-es telefonszámon lehet.